Bestsellery
Olej Argan z pipetą 30ml
Olej Argan z pipetą 30ml
59,00 zł
szt.
Olej Argan z pipetą 50ml
Olej Argan z pipetą 50ml
79,00 zł
szt.
Olej Argan 10ml
Olej Argan 10ml
12,99 zł
szt.
Olej Argan System Roll-On 15ml
Olej Argan System Roll-On 15ml
59,00 zł
szt.
Olej Jojoba z pipetą 50ml
Olej Jojoba z pipetą 50ml
69,00 zł
szt.
Olej Jojoba 10ml
Olej Jojoba 10ml
12,99 zł
szt.
Olej Marula z pipetą 50ml
Olej Marula z pipetą 50ml
79,00 zł
szt.
Olej Rycynowy 10ml
Olej Rycynowy 10ml
19,99 zł
szt.
Masło Shea 150g
Masło Shea 150g
34,99 zł
szt.
Masło Shea  30g
Masło Shea 30g
22,99 zł
szt.
Masło Shea 250g
Masło Shea 250g
59,99 zł
szt.
Produkt dnia
Olej Kokosowy 200g
Olej Kokosowy 200g
69,99 zł
szt.
Słownik składników aktywnych

ALANTOINA

organiczny związek chemiczny, który powstaje z kwasu moczowego w korzeniach roślin. Działa regenerująco, ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi, zaczerwienienie skóry wrażliwej. Ma także działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń, podrażnionej. Poleca się ją także w preparatach przeciw trądzikowych, po opalaniu w zasypkach i pudrach kosmetycznych. Alantoina wykazuje dynamiczne działanie. Stymuluje regenerację tkanek już w małych stężeniach. Jest dobrze tolerowana przez skórę i nie wywołuje alergii. Posiada tak cenne właściwości, jak łagodzenie podrażnień, działanie przeciwzapalne, wygładzanie skóry szorstkiej i spękanej. Ponadto wykazuje łagodne działanie złuszczające. Dodatkowo eliminuje efekty podrażnienia skóry przez takie czynniki jak środki powierzchniowo-czynne, mydło i kwasy. Alantoina znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej i skłonnej do alergii, a także w pielęgnacji skóry dzieci. Może być stosowana w pielęgnacji włosów i skóry głowy, ponieważ posiada właściwości przeciwłupieżowe.

BETA-KAROTEN

to związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który spełnia bardzo ważną funkcję w organizmie – jest prowitaminą witaminy A, czyli substancją, z której organizm człowieka wytwarza witaminę A, a konkretnie retinol, czyli związek będący gotową postacią tej witaminy. Najbardziej słynie z tego, że wspomaga opalanie. Ponadto beta-karoten jest dodatkowym "filtrem przeciwsłonecznym", który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV, a tym samym ryzyko poparzenia skóry. Poza tym prowitamina A chroni przed powstawaniem plam i przebarwień skóry, będących często skutkiem opalania. Beta-karoten ma właściwości odmładzające, gdyż pobudza produkcję włókien kolagenowych, których ubytek powoduje powstawanie zmarszczek. Ponadto odbudowuje już te zniszczone włókna. Ponadto chroni przed fotostarzeniem się skóry, czyli przedwczesnym starzeniem się skóry (a także defektom i uszkodzeniom) spowodowanym negatywnym wpływem promieniowania słonecznego. Beta-karoten wspomaga także pielęgnację cery trądzikowej, gdyż normalizuje pracę gruczołów łojowych, a co za tym idzie - zmniejsza ryzyko pojawienia się wyprysków.

FITOSTEROLE

występują we wszystkich komórkach roślinnych, a ich najbogatsze źródła to oleje roślinne. Bogate w te składniki są także nasiona sezamu, kiełki pszenicy, orzechy włoskie, ziemne i laskowe, migdały, nasiona roślin strączkowych i przetwory zbożowe. Fitosterole wykazują działanie antyoksydacyjne, neutralizują wolne rodniki w wyniku czego działają przeciwnowotworowo, wzmacniają barierę naskórkową, hamują utratę wody, działają ochronnie i nawilżająco. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, regenerująco-kojące, przeciwalergiczne i immunostymulujące. Charakteryzuje je również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybowe, a nawet przeciwnowotworowe. Mają szczególną zdolność stymulowania syntezy kolagenu, głównego białka podporowego skóry. Ograniczają działanie elastazy – enzymu odgrywającego istotną rolę w rozkładzie struktur drugiego, ważnego dla funkcjonowania skóry składnika, czyli elastyny. Fitosterole obdarowują skórę silnym efektem regeneracji, a także łagodzą różnego rodzaju rumienie.

KAROTENOIDY

to czerwony, pomarańczowy i żółty barwnik pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Część karotenoidów, a konkretnie beta-karotenu, jest magazynowana w skórze, dzięki czemu można cieszyć się muśniętą słońcem skórą. Neutralizuje on wolne rodniki, wywołuje przebarwienie skóry przez co chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Poza tym karotenoidy warunkują wzrost nabłonka, przeciwdziałają złuszczaniu naskórka, przyspieszają gojenie się wszelkich uszkodzeń skóry, a także przeciwdziałają rozwojowi zmian nowotworowych oraz chronią przed szkodliwym wpływem warunków zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV. Z tego powodu karotenoidy znajdują zastosowanie w kosmetyce jako filtry chroniące przed promieniowaniem UV, kremy poprawiające koloryt skóry lub kremy brązujące.

KWAS LAURYNOWY

to związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: w kokosie oraz  w mleku matki. Zawartość kwasu laurynowego w oleju kokosowym wynosi 40-50%. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. W związku ze swoim działaniem kwas laurynowy zmniejsza nadprodukcję łoju w mieszkach włosowych i zapobiega procesowi przetłuszczania włosów co prowadzi do zmniejszenia ilości wypadających włosów.

KWAS LINOLENOWY (LINOLOWY)

to rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3, który znajduje się w roślinach. Odpowiada za nawilżenie skóry, przyspiesza odnowę komórkową skóry. Jest składnikiem cementu międzykomórkowego i sebum , zatem reguluje czynność gruczołów łojowych. Znakomicie działa w przypadku skóry szorstkiej i popękanej skutecznie ją nawilżając. Redukuje plamy i przebarwienia na twarzy. Stosowanie kwasu sprawi, że skóra będzie gładka, nawilżona, zostanie przyspieszona jej odnowa komórkowa.

KWAS OLEINOWY

znany jest jako kwas omega-9 i jest organicznym pierwiastkiem chemicznym, który możemy znaleźć naturalnie w naszej codziennej diecie. Występuje przede wszystkim w tłuszczach roślinnych, ale możemy go znaleźć również w tłuszczach zwierzęcych. To jeden z tradycyjnych składników kosmetycznych. Od wielu lat jest niezastąpiony przy produkcji kosmetyków a jego właściwości są doceniane już od dawna. Zmiękczanie i wygładza naskórek. Jest emolientem, co oznacza, że nawilża skórę na długi czas i chroni ją przed utratą wody. Widocznie regeneruje skórę i uzupełnia jej płaszcz lipidowy.

KWAS PALMITYNOWY

to nasycony kwas tłuszczowy. Emolient tłusty, który tworzy film na skórze. Zmiękcza, natłuszcza, wygładza, zapobiega utracie wody. Pełni także funkcję emulgatora do tworzenia emulsji typu i jest jednocześnie substancją myjącą.

KWAS RYCYNOLOWY

to składnik, który wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Łagodzi alergie, egzemy, podrażnienia, owrzodzenia, stany zapalne o różnym podłożu. Stosowany jako emolient ochronny, wygładzający i zmiękczający w pomadkach do ust, kremach, balsamach oraz w dezodorantach, jako neutralizator bakterii odpowiedzialnych za powstawanie nieprzyjemnego zapachu potu. W kosmetykach pełni funkcję bakteriostatyku, emulgatora, plastyfikatora, zagęstnika i dyspergatora pigmentów. Ma właściwości żelujące substancje tłuszczowe. Stosowany również w produkcji mydeł i kosmetyków myjących do ciała i włosów, poddany działaniu zasad ulega zmydleniu i nabiera właściwości myjących i pianotwórczych. Polecany do każdego typu skóry.

KWAS STEARYNOWY

to organiczny związek chemiczny, który należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas stearynowy ma właściwości stabilizujące emulsje przez co dodawany jest do różnego rodzaju kosmetyków. Doskonale myje i usuwa zanieczyszczenia. Nawilża skórę i dlatego jest składnikiem wielu kremów. Chroni skórę przed nadmierną utratą wody. Kwas stearynowy dodawany do kosmetyków ma właściwości głęboko oczyszczające.  Tworzy on na niej cieniutką warstwę ochronną i jednocześnie matującą. Z tego względu jest składnikiem wielu kremów.

POLIFENOLE

to organiczne związki chemiczne, które naturalnie występują w owocach i niektórych warzywach. Stanowią one naturalny mechanizm obronny roślin, chroniąc je przed bakteriami i wirusami, a także owadami. Polifenole to jeden z lepiej przebadanych składników roślinnych o naukowo udowodnionej skuteczności w kosmetyce: neutralizują wolne rodniki – to najlepsza profilaktyka anti-aging, poprawiają mikrokrążenie w skórze – staje się bardziej promienna i świeża, zapobiegają przekrwieniu i pojawianiu się rumienia, stymulują syntezę kolagenu i elastyny – działają ujędrniająco i przeciwzmarszczkowo, regulują procesy równomiernego rozkładania się melaniny w skórze – zapobiegają więc przebarwieniom i ujednolicają koloryt cery, poprawiają gęstość skóry – dłużej zachowuje elastyczność i jędrność, wzmacniają barierę naskórkową – utrzymując skórę w odpowiednim nawilżeniu i chroniąc ją przed czynnikami zewnętrznymi, zwiększają zdolności skóry do odnowy komórkowej – regenerują ją, wzmacniają naturalne procesy naprawcze w niej zachodzące, działają antyalergicznie i antyzapalnie – kojąc i łagodząc skórę, chronią właściwości kwasu hialuronowego – poprawiając nawilżenie skóry i wygładzając ją! Polifenole to podstawowy składnik anti-aging.

SKWALEN

jest lipidem estrowym, składnikiem naszego organizmu, a dokładniej znajduje się w skórze, w tym jej w lipidowej (czyli tłuszczowej) warstwie oraz łoju, jaki wydziela nasza skóra. Jest on praktycznie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Skwalen jest składnikiem bezbarwnym, nie posiada smaku ani zapachu. Jest składnikiem skóry, ochrania ją, posiada własności antybakteryjne, regeneruje i odżywia skórę. Chroni przed zniszczeniami wywołanymi czynnikami zewnętrznymi - przyspiesza wzrost nowych komórek, jest skuteczny w gojeniu starych i nowych blizn. Nawilża i utrzymuje wilgoć w skórze, rewitalizuje i wzmacnia warstwy skóry, zwalcza suchość i szorstkość naskórka. Jest idealny w przypadku leczenia egzem i łuszczycy. Pozostawia satynową, nietłustą warstwę na skórze.

WITAMINA A

wyraźnie poprawia wygląd skóry, uelastycznia, odmładza. Witamina A wpływa pośrednio i bezpośrednio na syntezę kolagenu i elastyny, a tym samym poprawia jędrność i elastyczność skóry, redukuje drobne zmarszczki. Ponadto neutralizuje wolne rodniki, a więc opóźnia procesy starzenia. Ma także działanie złuszczające – doskonale sprawdza się w walce z przebarwieniami skóry i odblokowuje pory. Wpływa również na procesy keratynizacji naskórka – pobudzając odnowę jego wierzchnich warstw, powoduje pogrubienie naskórka. Witamina A szybko się utlenia, kosmetyki z jej zawartością należy przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym. Kosmetyki z witaminą A przeznaczone są przeważnie do cery dojrzałej, zmęczonej i szarej albo ze skłonnością do trądziku, a także do skóry zniszczonej intensywnym opalaniem. Trzeba pamiętać, że witamina A uwrażliwia skórę na promienie UV, co sprzyja pojawieniu się przebarwień. Dlatego kosmetyki, które ją zawierają, należy stosować na noc albo jednocześnie z filtrami przeciwsłonecznymi.

WITAMINA D

jako jedną z niewielu witamin nasz organizm może wyprodukować ją sam pod wpływem promieni słonecznych. Witamina D reguluje cykl odnowy biologicznej naskórka, który w młodej skórze trwa średnio 28 dni i wydłuża się wraz z wiekiem. Jej deficyt powoduje pogarszanie się jakości skóry, uwidacznianie objawów jej starzenia się, zwiększenie podatności na stany chorobowe, zaburzenia procesu złuszczania, pogorszenie funkcji barierowych i mniejszą odporność na czynniki zewnętrzne. Badania wykazały, że wystarczająca ilość witaminy D3 w organizmie powstaje w wyniku codziennego, 15-minutowego działania słońca na całe ciało.

WITAMINA E

można ją spotkać w recepturze niemal każdego kosmetyku. Spełnia ona bowiem dwa zadania. Po pierwsze witamina E i jej pochodne wykazują korzystne oddziaływanie na skórę i włosy. Po drugie pełni ona funkcję naturalnego i skutecznego przeciwutleniacza lipidowych składników kosmetyków. Jest doskonałym naturalnym konserwantem, który zapewnia stabilność preparatu kosmetycznego chroniąc jego składniki przed zniszczeniem. Hamuje procesy starzenia się skóry, związane z niszczącym działaniem aktywnych form tlenu (wolne rodniki), bierze udział w usuwaniu zewnętrznych objawów starzenia skóry. Działa jako ''zmiatacz wolnych rodników'', chroniąc w ten sposób skórę przed przedwczesnym starzeniem. Nanoszone zewnętrznie preparaty o wysokiej zawartości witaminy E wnikają głęboko w wierzchnią, rogową warstwę skóry. Witamina E ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran, wpływając efektywnie na odtwarzanie się nowej tkanki. Ponadto chroni ona przed wysuszeniem oraz osłabieniem elastyczności naskórka. Witamina E, wywierając działanie ochronne na lipidy błon komórkowych podwyższa zdolność wiązania wody przez skórę.

WITAMINA H

nazywana również biotyną należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, w kosmetykach określana niekiedy jako koenzym R, reguluje równowagę lipidową, wpływa na procesy rogowacenia naskórka. Poważny niedobór tej witaminy może prowadzić do łojotokowego zapalenia skóry oraz do łysienia. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe